top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRogier Gielen

Wat doe je met werkdruk?

Het idee is dat we door harder te werken meer voor elkaar krijgen. Maar is dat zo? Misschien wel als het zo nu en dan eens gebeurt. Maar als het structureel wordt, kunnen we de concentratie niet meer opbrengen. In breinwetenschap is aangetoond dat veel switchen van taken leidt tot minder productiviteit. Boeddhisten noemen dit in het Engels `scattered mind´ oftewel ´verspreide geest´. De mind schiet alle kanten op.


Afgezien dat je er minder productief van wordt, word je er ook ongelukkig van. Zo weten Boeddhisten. En door de stress die het oplevert, word je ook slordig, neem je slechte beslissingen, verlies je verbinding met jezelf en anderen en word je dus ook minder effectief. Het werk stapelt zich verder op. Dan is de reactie vaak om nog harder te werken. Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal, terwijl we tegen onszelf blijven zeggen dat het prima gaat.


Maar je kinderen en je partner denken daar soms heel anders over. Door de week zien ze je weinig en in het weekend ben je moe.


Bob runde twee bedrijven toen hij bij mij kwam. Hij klaagde dat hij zijn kinderen nauwelijks zag en dat de verbondenheid met zijn vrouw te wensen overliet. Het was duidelijk dat Bob geen focus had in zijn werk en vooral bezig was zoveel mogelijk taken uit te voeren. In drie stappen kon ik Bob helpen om de werkdruk te verlagen en hem het plezier in zijn werk terug te laten vinden.


Stap 1: Prioriseren. Ik vroeg Bob wat hij nog zou doen als hij elke dag van 9 tot 6 uur zou werken. Zijn antwoord: Dan zou ik het ene bedrijf laten voor wat het is. En ik zou mij in mijn andere bedrijf alleen nog bezig houden met de creatieve kant van de grote projecten.


Stap 2: Structureren. OK. Hoe ga je dan organiseren dat er nieuwe projecten binnenkomen en dat ze allemaal binnen budget en tijd en kwaliteit afgeleverd worden? Samen bedachten we een structuur waarin alle medewerkers een duidelijke rol en verantwoordelijkheid hebben. Zo kon Bob zich focussen op de creatieve kant van de grote projecten die voor 50 procent van de omzet zorgden.


Stap 3: Delegeren. In de eerste periode concentreerde Bob zich naast de creatieve kant op het aannemen van goede mensen. Mensen die hun werk zelfstandig kunnen uitvoeren. Die vond hij binnen enkele maanden. Hij gaf ze veel verantwoordelijkheid.

Vanaf dat moment heeft Bob zich vrijgespeeld om datgene te doen wat hij het leukste vindt, wat hij het beste kan, en wat het meeste geld in het laatje brengt. De omzet van zijn bedrijf is in enkele maanden verdubbeld. En hij trekt nog steeds elke avond de deur om 6 uur achter zich dicht. Zijn kinderen zien hem elke dag en het is thuis een stuk gezelliger geworden.


Bob is geen Boeddhist geworden, maar heeft wel enkele Boeddhistsiche principes toegepast: "Keep it simple" en "stay focused". Ook heeft hij technieken geleerd om overmatige controle neigingen los te kunnen laten.


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page