top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRogier Gielen

Helemaal zen. Maar geen Boeddhist.


Dit is een verhaaltje over de aap, de slang en de dief. Elke ondernemer of directeur die ik spreek wil graag Zen zijn. Dat wil zeggen; ze geloven dat je in die staat beter ziet welke oplossingen er zijn voor problemen, welke kant het op moet met het bedrijf, dat je beter connect met anderen, dat je ook onder druk innerlijke rust behoudt, dat je productiever bent, etc.

En tegelijkertijd zien ze zichzelf niet dagelijks mediteren, mantra's reciteren, chanten, een altaar neerzetten, vegetarisch eten, knielen voor een Boeddhabeeld of andere Boeddhistische dingen doen.

En dat begrijp ik heel goed! Want de Oosterse vormen, taal, klanken, gebruiken spreken niet tot de verbeelding van de meeste Westerlingen.

Maar de essentie van de lessen van Boeddha zo'n 2600 jaar geleden staat los van de vorm. En daarom maak ik de methoden, vaardigheden en kennis los van de vorm zodat iedereen in Nederland die een bedrijf leidt, en die Dzogchen (Zen in actie) wil zijn, van deze universele wijsheid kan profiteren.

In Dzogchen Boeddhisme is vooral het dagelijks leven de meditatie. Je kan het dus de hele dag door doen. Terwijl je je bedrijf leidt. En als je 's avonds thuiskomt bij je gezin. Of als je in het weekend gaat golfen of iets gaat doen met je kinderen.


4 fases in meditatie

1. De eerste fase is gedurende de dag simpelweg je eigen mind waarnemen zonder oordeel. Dit is een lastige fase omdat je overrompelt kunt worden door de hoeveelheid gedachten en emoties die er zijn. We noemen dat ook wel de monkey-mind, die van de ene tak op de andere springt. Gedachten en emoties buitelen over elkaar heen. Het is niet dat je ineens meer geddachten en emoties hebt, maar je wordt je er nu pas bewust van.

2. In de volgende fase ga je de mind tot rust brengen. Dat wil zeggen dat je de slang actief uit de knoop gaat halen.

3. In de fase daarna na ga je merken dat je je mind alleen maar hoeft waar te nemen en dat de slang zichzelf uit de knoop haalt.

4. Tenslotte, in de laatste fase, is je mind als een leeg huis. De dief kan komen en proberen je innerlijke rust te stelen, maar dat lukt de dief niet omdat het huis al leeg is.

Dan ben je helemaal Dzogchen. Je hoeft niet dagenlang op een kussentje of in een grot te mediteren en je kunt terwijl in actie bent toch Zen blijven.

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page