top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRogier Gielen

Essentiële eigenschappen om op topniveau te presteren.

Bijgewerkt op: 2 sep. 2018

Wat een ontdekking dit seizoen in de Formule 1. We wisten wel dat Max Verstappen goed was, maar zó goed, dat wisten alleen de mensen die hem al langer kennen. Brilliant zoals Max in Sao Paulo van de 16e plek naar de 3e opstoomde in de laatste 15 ronden van de race. Alsof het voor Max helemaal droog was op het door regen geteisterde circuit. Maar het hele jaar door heeft hij de ene mooie inhaalmanouvre na de andere gemaakt.


Hoe kan het nou dat hij zoveel beter lijkt te zijn dan veel andere meer ervaren coureurs? Natuurlijk speelt de kwaliteit van de auto een rol. Maar ook in het Torro Rosso team met een mindere auto liet Max al zien dat hij over een bijzondere kwaliteit beschikt.


Dat is dezelfde kwaliteit die de topvoetballer Ronaldo bezit. Ze hebben eens een test gedaan met het afronden op doel van corners. Een fractie van een seconde nadat een corner was genomen werd het licht uitgedaan en was het donker op het veld. De bal maakte zijn vlucht af en in het strafschopgebied kopte of schoot Ronaldo de bal op doel.

Hij slaagde er veel beter in de ballen goed te raken dan de andere voetballers. Hij leek een beetje op Roel Dijkstra de hoofdpersoon van de voetbalstrip die ik las toen ik op de basisschool zat. Die wist lang van te voren waar de bal naartoe zou gaan en stond daardoor steeds op de goede plek. Ook wist hij hoe de tegenstander zou reageren op een schijnbeweging, waardoor hij met gemak kon passeren.


Wat is die essentiële kwaliteit die topsporters bezitten die met kop en schouders boven de rest uitsteken? Natuurlijk hebben ze talent en gevoel voor de bal of voor de auto en maken ze de 10.000 uur die je nodig hebt om een discipline goed te beheersen. Maar het bepalende verschil tussen heel goede en extreem goede sporters is volgens mij: ruimtelijk bewustzijn. Omdat hun mind kalm is ervaren ze een grotere ruimte.


In die ruimte is er meer tijd om waar te nemen en te handelen. Ook de eigen gevoelens, gedachten en handelingen worden van een afstand waargenomen alsof ze door een andere kracht worden bepaald. Ook musici en acteurs kennen deze ervaring. Diplomaten en politici kennen deze ervaring. En ook ondernemers en directeuren kennen deze ervaring.


Ruimtelijk bewustzijn geeft leiders de intuïtie over waar het met een bedrijf, stad, land, planeet naartoe moet. Welke emotionele onderstroom er leeft bij mensen. Welke technologische ontwikkelingen relevant gaan worden voor een markt. Welke regelgeving onvermijdelijk ingesteld zal gaan worden. In de kleinere ruimte van een kamer of een zaal weten mensen met een groot ruimtelijk bewustzijn wat er speelt, hoe bepaalde mensen gaan reageren en hebben ze alle ruimte om daar adequaat op te reageren of anticiperen.


Ruimtelijk bewustzijn kun je leren! De mind is te trainen, het brein is plastisch en kan veranderen. De Boeddha heeft ons de technieken daarvoor bijna 2600 jaar geleden gegeven.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page